Taidelanssi /
Hämeenlinnan taidemuseo,
Kanta-Hämeen pelastuslaitos

Tunnus
Visuaalinen ilme
Ambulanssiteippausten suunnittelu

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen 16 ambulanssia teipattiin taidelansseiksi: kuhunkin autoon valittiin yleisöäänestyksellä yksi teos Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmista, ja näistä toteutettiin tarratoisinnot. Taidelanssin tärkeänä ajatuksena on tuoda potilaalle lohtua, toivoa, kauneutta tai vähintäänkin muuta ajateltavaa kuljetuksen ajaksi, kun tilanne voi olla uusi, jännittävä ja ehkä pelottavakin.

Projektille suunniteltiin ensin visuaalinen ilme, johon toivottiin inhimillisyyttä ja lämpöä. Tunnus koostuu tekstiosasta ja värikkäästä ristikuviosta. Risti yhdistyy ambulanssiin ja sairaalaan, mutta sen voi nähdä myös pienenä t-kirjaimena. Typografia korostaa tätä ajatusta. Ristin pisteitä käytetään ilmeessä myös vapaina sommitelmina. Vapaa sommitelma vs. (ristikuvion) tarkkuus, järjestelmällisyys, kontrolli, hallinta > TAIDElanssi vs. TaideLANSSI. Ilmeen monivärisyys on inspiroitunut niin monimuotoisesta ihmisyydestä kuin taiteen värikkyydestä ja valittujen teosten kirjosta. Apu kuuluu kaikille. Taide kuuluu kaikille.

Pyöreät muodot toistuvat sisätilojen tarroissa. Ambulanssin sisustukseen kuuluu paljon laitteita, ulokkeita ja viisteitä, ja yhtenäistä seinäpintaa on vain vähän. Sisätilat ovat tämän vuoksi hankalasti teipattavissa, mutta teosten yksityiskohtien nostaminen pyöreisiin muotoihin toi ongelmaan ratkaisun.

Ylen juttu Taidelanssista

Ambulanssikuvat: Miika Kangasniemi / Hämeenlinnan kaupunki

< Muihin töihin